iPhone

07 Dec, 2009

"Prevedite" plač svoje bebe uz iPhone....

Generalna — Autor strigoi7904 @ 21:34

Nova aplikacija koju je prizvodač iPhonea dodao ovim uređajima posluži će roditeljima da otkriju šta njihova uplakana beba ima da kaže.

Takozvani "Cry Translator" (Prevodilac plača) koristi patentiranu tehnologiju koja analizira ton i trajanje plača, pa ga upoređuje sa jednim od pet mogućih povoda: glad, pospanost, dosada, stres ili napor. Nakon toga roditeljima ili osobama koje čuvaju bebu nudi savete šta im je dalje činiti da bi dete prestalo plakati.

"Ovih pet vrsta placa univerzalno je za sve bebe, bez obzira na kulturu ili jezik", kažu stvaraoci ovog zanimljivog izuma, Pedro Barrera i Luis Meca.
 
"Svaka beba ima jedinstven akcenat i ton, baš kao i odrasli", stoji u objašnjenju španskih tehnologa iz kompanije Biloop Tehnologic.

Tako naprimer, plač uzrokovan stresom je snažan i kratak, karakteristika mu je spor pad i onda ponovni uspon, dok je plač zbog gladi piskav i energičan.

Za izum "prevodioca plača" bilo je potrebno šest godina, a iz kompanije Biloop tvrde da je aplikacija naučno dokazana kao delotvorna. Testiranja su vršena na pedijatriji.
 
Potrebno joj je oko deset sekundi da snimi plač bebe i analizira ga, sa 90 posto šansi da pogodi u čemu je problem. Klinicki je testirana na 104 novorođenčeta.

Trenutno se po ceni od 10 dolara prodaje u online prodavnicama Apple iTunes App Store u SAD-u, Velikoj Britaniji i Španiji.


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.co.yu